Header foto golfbaan

Jeugdboek

De jeugdcommissie van Golfclub Kromme Rijn heet je van harte welkom! Het komende seizoen gaan we samen lekker golfen op onze mooie 9 holes golfbaan. De jeugdcommissie heeft een oefenprogramma opgesteld; als je daar aan deel neemt dan wordt golfen echt fun! Samen met andere jeugdleden van Golfclub Kromme Rijn word je ingedeeld in een groep met leeftijdgenoten die ongeveer net zo goed zijn in golf als jij. We hebben de mooiste 9 holes baan van Nederland (vinden we zelf). Kortom: golfen wordt dan een makkie. Golfen is een sport met regels. Ken je de regels dan wordt het nog leuker! Behalve dat je leert de bal zo ver mogelijk en zo precies mogelijk weg te slaan, leren we je ook alle regels. Ken je eenmaal alle regels en kan je ook een balletje slaan dan kan je op gaan voor je HCP 54 (voorheen: het golfvaardigheidsbewijs ook wel het GVB genoemd). Heb je eenmaal zo'n bewijs dan mag je bijna op elke golfbaan in Europa spelen! In dit boekje vertellen wij je wanneer de lesdagen zijn, wie er les geeft, wie de jeugdcoaches zijn en nog veel meer. Lees dit boekje goed door en laat het aan je ouders lezen er staan heel nuttige zaken in . We hopen dat de meeste van je vragen in dit boekje beantwoord worden. Heb je nog vragen: je kunt altijd bij een lid van de jeugdcommissie terecht. Hun namen en mailadressen vind je ook in dit boekje. De Jeugdcommissie wenst je veel golf plezier toe! 

Hartelijke groet,

De jeugdcommissie, 
 

Golfwoordenlijst

Golf is een sport met veel vreemde woorden. Als je een woord niet kent dan kan je dit woord misschien terugvinden in de golfwoordenlijst.

Golflessen

Je vind golfen leuk en je wilt graag golfen leren. Misschien kun je al golfen maar wil je beter leren golfen. Dat kan bij de golfschool van Kromme Rijn. 

Professional en golfschool

Ben je jeugdlid van Golfclub Kromme Rijn dan krijg je standaard 20 lessen per jaar van onze pro Chantalle Lens. Natuurlijk kun je daarnaast ook zelf nog lessen boeken bij de golfschool. Er bestaat ook de mogelijkheid om het intensief programma te volgen (30 lessen). Bij golfclub Kromme Rijn vind je de gegevens van de professional(s) en hoe je een les kunt boeken op de website. 

Groepslessen

De groepslessen worden door de golfschool van Golfclub Kromme Rijn gegeven. Je wordt ingedeeld in een groep met andere jeugdleden van (ongeveer) dezelfde leeftijd als jij hebt en die allemaal zoveel mogelijk dezelfde speelsterkte hebben. De professional geeft les in golftechniek, golfetiquette en golfveiligheid. Afhankelijk van je speelsterkte probeert de professional je in de loop van een golfjaar verder te brengen op de golfladder.

De golfladder

Beginner

Je moet nog golfen leren. Je mag nog niet de baan in, je mag alleen oefenen op de driving range, de putting en chipping green.

Baanpermissie

Baanpermissie krijg je als je al aardig kunt golfen, de golfprofessional geeft dat aan. Verder moet je het boekje met de regellessen voor jeugdige golfers hebben gelezen. Als je baanpermissie hebt mag je niet alleen de baan in maar altijd met een golfer die een GVB heeft. Je mag ook meedoen met de jeugdwedstrijden onder begeleiding van een jeugdcoach.

Golfvaardigheidsbewijs

Je hebt je theorie-examen met goed gevolg afgelegd en je hebt vervolgens vanaf clubhandicap 54 een officiële ronde gespeeld (qualifying kaart of jeugdwedstrijd over 9 holes) en je hebt meer dan 18 stableford punten behaald

Hoe wordt het examen afgenomen? Tot en met 14 jaar wordt je kennis van de regels in de baan getest (je doet dus geen examen op papier). Wanneer je ouder bent dan 14 doe je met het volwassenen examen mee.

Handicapper

Je hebt een aantal qualifying cards (Q-kaarten) gespeeld en hebt een handicap van 54 of minder behaald. Wat zijn Q-kaarten? Dit is een andere naam voor een officiële ronde (met een marker of tijdens een wedstrijd).Voordat je een Q-kaart gaat lopen schrijf je je in op de terminal in de hal, daar krijg je een sticker die je op je scorekaart plakt. Je hebt een marker (iemand die je score noteert) nodig die al een handicap heeft. Boven de 18 of 36 Stableford punten (voor 9 of 18 holes) heb je je handicap verbeterd en zakt je handicap. Als je uit de baan komt vul je de score in op de terminal en bewaar je de kaart thuis. 

Lage handicapper

Je handicap is onder de 20!

Single handicapper

Je bent topgolfer en je handicap is onder de 10!


Jeugdcoaches

De professional werkt samen met de jeugdcoaches van Golfclub Kromme Rijn. De jeugdcoaches zijn opgeleid door de Nederlandse Golf Federatie (NGF). De jeugdcoaches helpen de jeugdcommissie bij de jeugdmiddagen, de wedstrijden en de specials.Alle jeugdcoaches hebben een VOG verklaring.

Groepsindeling

De groepen worden ingedeeld op leeftijd en speelsterkte. We proberen rekening te houden met je voorkeur voor een lesdag. Vragen kun je mailen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afzeggen van groepslessen

Kun je nu vanwege een goede reden een keertje niet komen, meldt dit dan zo vroeg mogelijk bij Chantalle  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ben je ziek bel dan op de dag zelf even naar de receptie (030-6562051).

Contributie voor jeugdleden en kosten voor de jeugdlessen

De contributie voor jeugdleden en de bijkomende kosten voor groepslessen voor het jaar 2019 zijn als volgt : 

Jeugd tarief, inclusief 20 lessen (standaard)                                            

  € 469,00

Jeugd tarief, inclusief 30 lessen  (intensief)                                          

  € 569,00

Studententarief (tot 28 jaar ingeschreven bij de DUO groep)

  € 286,00


Het tarief bestaat uit € 65 contributie, € 9,00 NGF en bovengenoemd speelrecht.

Bij studenten bestaat het tarief uit € 65,00 contributie, € 18,50 NGF en speelrecht.   

* Bij hoge uitzondering is het mogelijk om alleen speelrecht te betalen (zonder lessen). 
Dat is echter alleen mogelijk na toestemming van jeugdcommissie en het bestuur van de vereniging.

Uitrusting

Net als voor iedere andere sport heb je voor golf ook het een en ander nodig. Voor golfen heb je kleding, schoenen en golfmateriaal nodig.  

Kleding

Voor kleding is golf een makkelijke sport. Eigenlijk mag je golfen in je gewone kleren! Op veel clubs zijn spijkerbroeken verboden! Op onze club mag het wel als het maar een "nette" is, dus niet vaal en geen gaten of rafels of een broek die halverwege je knieën hangt. Halter shirts en t-shirts mogen niet. Sportkleding zoals voetbalbroeken, en trainingspakken ook niet. Eigenlijk is het altijd goed als je een polo shirt en lange korte broek of lange broek aan hebt. De kleding moet wel makkelijk zitten. Je moet je goed kunnen bewegen. Voor als het regent is een goed regenpak best wel fijn. In de winter, dan golfen we gewoon door zolang de baan open is. Houd er wel rekening mee: de lessen zijn buiten dus het kan koud zijn!! 
Let op! Als je op een andere baan dan Kromme Rijn speelt dan kunnen de kledingregels strenger zijn! Je kunt bijvoorbeeld weggestuurd worden als je een spijkerbroek draagt! Controleer dus altijd de kledingregels van de club waar je gaat spelen.

Schoenen

Schoenen hebben een platte zool bij voorkeur met (soft) spikes. De spikes zorgen er voor dat je niet uitglijdt. Wanneer je hockeyschoenen hebt is dat ook goed. Natuurlijk zal je wanneer je beter gaat spelen echte golfschoenen willen hebben. Onder de meeste golfschoenen zitten soft spikes. Deze zijn gemaakt van rubber . Je mag je golfschoenen aanhouden in het restaurant als er soft spikes onder zitten. Natuurlijk kom je alleen met schone golfschoenen het clubgebouw binnen. Buiten, tussen de putting green en de onoverdekte driving range vind je twee hoge drukspuiten waarmee je je schoenen schoon kunt maken.

Clubs

Wil je golfen dan heb je golfclubs nodig. Ben je beginner dan kun je op onze golfschool een setje huren en als je wilt kun je op onze golfschool ook setjes kopen. Laat je door de professional of de verkoper vertellen wat goed is voor jou. Verder beschikt de jeugdcommissie ook over verschillende clubs in allerlei soorten en maten, ook die kun je zo af en toe, en zeker in het begin, gebruiken om mee te lessen. Uiteraard breng je die clubs weer terug in het jeugdhok.

Tas

Je clubs draag je in een tas. Tassen heb je in maten en soorten. Als je je tas wilt dragen is een tas met een dubbele schouderriem het meest makkelijk. Als je je tas op een karretje (trolley) wilt duwen of trekken dan kun je bijna iedere tas gebruiken en deze op je karretje vastbinden. Op Kromme Rijn is het gedurende de winter niet toegestaan met een trolley te rijden. Je moet je tas dan op je rug dragen. Houd hiervoor de meldingen op de website in de gaten of de borden aan het begin van de baan.

Ballen

Ballen zijn er ook in vele maten en soorten. In het begin zal je misschien veel ballen kwijt raken. Jammer als je dan hele goede en dure ballen kwijt raakt. Bij onze caddiemasters zijn goedkope ballen te koop. Je zult best wel eens ballen op de baan vinden. Let altijd goed op dat die ballen misschien geslagen zijn door golfers die 200 meter van je vandaan staan, verscholen achter de bomen! Er is niets zo erg voor een golfer als dat hij zijn bal niet terug kan vinden. Pak nooit zomaar een bal op als je niet zeker bent dat die niet van een speler is die achter je loopt en heel ver geslagen heeft. Het is verstandig (en in wedstrijden verplicht) je eigen merkteken op je bal te zetten. Dat kun je het beste doen met behulp van een permanente marker. De ene golfbal lijkt nogal op de andere en zo voorkom je dat je je vergist in de bal waar je mee speelt.

Tees

Je bent niet verplicht om een tee op de afslag te gebruiken. Het is wel makkelijk om met een tee af te slaan. Tees horen daarom eigenlijk wel bij je golfuitrusting. Je kunt ze kopen in iedere golfwinkel. Probeer eens verschillende maten tees uit. Soms moet je zelfs verplicht opteën, zowel van de afslag als in de baan. Houd hiervoor de mededelingsborden aan het begin van de baan in de gaten. Ruim je kapotte tees altijd op, op de tees hebben we daarvoor bakjes staan.

Pitchfork

Met een pitchfork repareer je de beschadigingen op de green die je bal maakt als die daar neerploft. Een pitchfork heb je altijd bij je anders wordt je door de marshal uit de baan gestuurd. Je zult zien dat niet iedereen zijn pitchmarks repareert. Probeer daarom altijd meer dan één pitchmark te herstellen!!!

Handschoen

Veel golfers gebruiken een handschoen. Rechtshandige golfers gebruiken een handschoen voor hun linkerhand en linkshandige golfers gebruiken er een voor hun rechterhand. Het is niet verplicht om een handschoen te gebruiken. Een handschoen is een hulpmiddel om je golfclub goed vast te kunnen houden en om blaren op je hand te voorkomen. Als je een handschoen gaat gebruiken bedenk dan dat niet iedere handschoen geschikt is voor droog en nat weer. Laat je voorlichten door de verkoper!

Jeugdhok/tassenberging

De tassen van de jeugd bergen we op in het jeugdhok. Dit hok vind je onder  het clubhuis waar ook tassen lockers zijn. Heb je je tas nodig vraag dan bij de caddiemaster om de sleutel van het jeugdhok.  Breng die sleutel zo snel mogelijk terug naar de caddiemaster. Zijn de caddiemasters naar huis dan kun je de sleutel ook halen in het restaurant.

Mededelingenbord

Controleer het bord, je e-mail of kijk op de website.

In de hal hangt een groot prikbord waar alle mededelingen van de club worden opgehangen. Er is een speciaal gedeelte voor de jeugd. Daar hangt o.a. het wedstrijdschema, het lesschema dus kijk daar elke keer op wanneer je op de club bent. De meeste berichten worden per e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)verstuurd of staan op de website.

Zondagochtend jeugdinloop 10.30 tot 12.00 uur (winter) of op vrijdagmiddag van 17.00 tot 18.30 uur (zomer)

Jeugdtraining onder leiding van jeugdcoaches op vrijdagmiddag van 17.00 - 18.30 uur 

Gratis oefenballen: Vrijdagmiddag mag je als jeugdlid iets meer dan normaal,  vanaf 17.00 uur tot 18.00 uur zijn er bij leden van de jeugdcommissie of de jeugdcoaches gratis ballen te krijgen voor op de drivingrange. 

Inlooptijden: Op een aantal vrijdagmiddagen is er voor de jeugd een vaste starttijd. Op deze tijd kunnen en mogen jeugdleden vrij inlopen. Natuurlijk gelden wel de gewone regels: geen flights van 4 personen tenzij de gezamenlijke handicap minder is dan 75. 
LET OP : Soms zijn er sponsordagen en is de baan bezet, kijk goed op de site of er iets speciaals is of informeer bij de receptie (030-6562051)

In de winterperiode is de gratis oefentijd verplaatst naar de zondag en wel van 10.30 tot 12.00uur.
Let wel op of de baan en/of de drivingrange open is. Wanneer er teveel sneeuw ligt kan de baan dicht zijn en kunnen er mogelijk geen ballen geraapt worden!!!! 

Baanpermissie

Ben je zo ver dat je baanpermissie mag hebben, dan geeft de golfprofessional dat aan. Als je dan het boekje met jeugdregels hebt doorgenomen zal iemand van de jeugdcommissie een paar holes met je spelen. Wanneer dat goed gaat, krijg je een pasje waaruit blijkt dat je baanpermissie hebt. Dat pasje moet je altijd bij je hebben wanneer je de baan in gaat, de caddiemaster of marshall kan daar om vragen. Voor jeugd baanpermissie geldt wel dat je alleen met iemand die GVB heeft de baan in mag.

GVB

Les je al een poosje, heb je al veel geoefend, speel je een beetje aardig en ken je de regels, dan zal de pro je vertellen dat je goed genoeg bent om op te gaan voor je GVB. Ben je nog geen 15 jaar dan moet je examen lessen volgen. Dit zijn 5 theorielessen die zo veel mogelijk in de baan worden gegeven, gevolgd door een toets door de jeugdcommissie. Ben je 15 jaar of ouder dan moet je net als de volwassenen schriftelijk NGF theorie examen doen. De jeugdcommissie zal je, zodra je zo ver bent, vertellen hoe je dat het beste kunt leren en oefenen.

Reserveren

Als je lid bent van Golfclub Kromme Rijn heb je de mogelijkheid om een starttijd op de baan te reserveren. Als lid mag dat 7 dagen van te voren. Je kunt dat mondeling bij de receptie doen, telefonisch maar .... natuurlijk ook via internet. Voor reserveren via internet moet je een inlogcode aanvragen. Dat kun je doen door op het inlogdeel van de website te klikken, dan kom je in een popup scherm van telegolf, de eerste keer klik je op annuleren en als je in het formulier dan je gegevens invult ontvang je van de club een wachtwoord. Je ouders zijn natuurlijk van harte welkom op Golfclub Kromme Rijn. De jeugdcommissie vindt het hartstikke leuk als ouders komen kijken naar de lessen van hun kinderen. Als je ouders over de lessen willen praten met de professional of met de jeugdcoaches dan kan dat natuurlijk. Maar......alleen na de les! 

Wedstrijden en evenementen

Er zijn verschillende soorten wedstrijden: 

Jeugdmaandbekers

Voor jeugdleden met baanpermissie, GVB en handicap. Deze 9 holeswedstrijden zijn op vrijdag middag. De wedstrijd vorm is Stableford.· De kosten bedragen € 2,50 per keer. De speler met de meeste punten wint uiteindelijk de Wisselbeker. Er wordt gespeeld in 2 groepen: Categorie I - spelers met handicap 0 – 36,0  en Categorie II - spelers met clubhandicap (GVB) (handicap 36- 54) Categorie III – spelers met baanpermissie, spelend vanaf de paarse of oranje tees.

Wedstrijden kun je terugvinden op de kalender van deze website.  

Jeugd Strokeplay kampioenschappen 

In de ochtend voorronde over 18 holes , in de middag spelen de beste spelers een  finale  over 9 holes.· Wedstrijdvorm Strokeplay (dus alles uitholen!)
Wanneer je mee hebt gedaan aan 3 jeugdwedstrijden mag je hier aan meedoen.
Jullie spelen op de finale dag dus 18 holes. Alle andere speler kunnen in de middag meedoen met een 9 holes wedstrijd.

Daarnaast is het mogelijk voor jeugdspelers om mee te doen met de "volwassen" maandbeker I en II, en de Matchplay en Strokeplaykampioenschappen van de club, op voorwaarde dat je wel aan de handicap-eisen voldoet. 
De wedstrijddata van deze wedstrijden zijn te vinden op deze site onder "agenda" en de inschrijving gaat via de knop "inloggen".

NGF JEUGDCOMPETITIE 

Landelijke teamcompetitie voor jeugd tot/met 21 jaar. Er wordt gespeeld in de open categorie:

OPEN - jeugd met een minimale handicap van 26,4, er wordt gespeeld matchplay zonder handicap verrekening. 

Open jeugdwedstrijden

Op de jeugdpagina van de NGF (www.ngf.nl/jeugd) staan de data en locatie's van de diverse jeugdtournooien vermeld. Golfwoorden

Hieronder staan de meest belangrijke woorden van het golfspel. Je hoeft ze echt niet uit je hoofd te leren! Je leert ze van zelf tijdens de dagen dat je op de club bent. Wil je ze toch doorlezen: ga lekker je gang. Bedenk wel: er zijn nog veel meer woorden maar dit zijn de belangrijkste! De woorden in rood (vet) worden in de lijst verklaard.

Afslagplaats

De afslagplaats. Er zijn 4 vastgestelde afslagplaatsen: Wit, Geel, Blauw, Rood en Oranje. Meestal spelen de jongens van Geel en de meisjes van Rood. Lage handicappers slaan af van de Witte tee waardoor ze een langere afstand moeten slaan.  Voor beginnende golfers en baanpermissie spelers zijn er nog de lichtblauwe en paarse afslagplaatsen.

Baan

De baan wordt gevormd door het gehele golfterrein. De grens van de baan wordt aangegeven door witte palen.

Baan permissie

Baanpermissie krijg je als je al aardig kunt golfen, de golfprofessional geeft dat aan. Verder moet je het boekje met de regellessen voor jeugdige golfers hebben gelezen. Als je baanpermissie hebt mag je niet alleen de baan in maar altijd met een golfer die een GVB heeft.

Buggy

Een golfautootje

Buiten de baan (out of bounds)

De baan wordt begrensd door witte palen. Deze palen geven de buitengrens van de baan aan. Komt je bal buiten de witte palen dan is je bal out of bounds.

Bunker

Deze hindernis is een kuil met zand op de golfbaan.

Caddiemaster

De baas over de starttijden. Bij hem/haar meld je je voordat je de baan ingaat.

Chip of chip slag

Speciale slag techniek waarbij geprobeerd wordt de bal over een korte afstand zo dicht mogelijk bij de hole te slaan.

Chipping green

De oefenplaats waar je de chipslag kunt oefenen

Club

Stok waar je de golfbal mee slaat

Clubblad

Deel van de club waar je de bal mee raakt

De 19e hole

Een standaard golfbaan telt 18 holes. Als je 18 holes hebt gespeeld dan heb je wel trek in een glaasje drinken. Dat doe je dan op de 19e hole; het restaurant in het clubgebouw. Golfclub Kromme Rijn heeft geluk: als 9 holes baan heeft het een 10e en een 19e hole.Collin Montgomery, een van de beste golfspelers ter wereld, heeft een golfbaan ontworpen met een echte 19e hole. Dit heeft hij gedaan om golfers die gelijk eindigen over 18 holes in een wedstrijd op een nieuwe hole uit te laten maken wie de winnaar wordt. 

Driver

De grootste en langste club die we kennen. Deze club is bedoeld om heel ver te slaan.

Drivingrange

Een plaats om je slag te oefenen

Droppen

De bal op voorgeschreven wijze laten vallen.

Etiquette

Volgens velen het moeilijkste onderdeel van Golf: jongens en mannen blijven altijd heer en meisjes en vrouwen blijven altijd dame. Je schreeuwt en vloekt niet in de baan. Met clubs smijten of opzettelijk in de grond slaan doe je niet. Een bal slaan als de flight voor je binnen je slagbereik is doe je niet. Loopt de flight voor je niet snel genoeg door dan vraag je of je mag passeren je loopt niet zo maar voorbij. Word je gevraagd of een achteropkomende flight jou mag passeren dan sta je dat toe als die flight sneller loopt dan jij. Natuurlijk zal je mee maken dat niet iedereen de etiquette kent en deze naleeft. Ook dan word je niet boos, maar je blijft dame of heer!

Fairway

Het gras tussen de tee en de green; een fairway is altijd wat  korter gemaaid dan de rough.

Fairway hout

De op een en twee na langste en grootste clubs. Deze zijn bedoeld om ver te slaan.

Flight

Een groep van ten hoogste 4 golfers die gelijktijdig start en eindigt

FORE!

Sla je een afzwaaier dan roep je altijd FORE! Hiermee waarschuw je de andere mensen in de baan dat er een bal in hun richting kan komen. Hoor je FORE! Dan duik je ineen en bescherm je je hoofd.

Golfvaardigheidsbewijs

Na het afleggen van een examen dat bestaat uit theorie en praktijk kan je je golfvaardigheidsbewijs halen. Dit is een officieel bewijs dat je kunt golfen en met dit bewijs kan je op bijna iedere baan spelen.

Green

Van speciaal gras voorzien deel van de hole waar de vlag staat. De green moet altijd zorgvuldig behandeld worden!

Green keeper

De tuinman. Hij onderhoudt de grote tuin die wij de golfbaan noemen. Als de green keeper (of iemand anders) binnen slag afstand staat dan sla je de bal niet maar wacht je tot de greenkeeper je een teken geeft dat je mag slaan of tot de greenkeeper voldoende afstand heeft genomen.

Grip

Deel van de club waar je de club vasthoudt. Meestal gemaakt van rubber.

Handicap (golf handicap)

Een getal tussen de 54 en 0 waarmee de speelsterkte van een speler wordt aangegeven. Hoe lager het getal hoe beter de speler

Handicap verrekening

Een systeem waarbij het verschil in handicap tussen twee golfers wordt gecorrigeerd.

Hindernis

Water, bunker of een obstakel in de baan. Een waterhindernis wordt aangegeven door gekleurde paaltjes (geel of rood)

Hole

Het stuk van de baan dat begint bij de tee box en eindigt bij de green. Golfclub Kromme Rijn heeft 9 holes

Hybrid

Een speciale club met een zwaar clubhoofd.

IJzers

Golfclubs.

Marker

Een klein rond, plat voorwerp dat je achter je bal legt om de plek waar je bal op de green ligt te markeren. Nadat je je bal gemarkeerd hebt mag je je bal oppakken en schoon maken. Let wel op: alleen als je bal op de green ligt!Een marker kan ook een persoon zijn die voor jou je score noteert.

Marshall

De baas in de baan. Hij/zij let op dat alles in de baan gaat zoals het hoort. Je herkent de Marshall van Golfclub Kromme Rijn aan het bord Marshall€ op zijn buggy.

Matchplay

Golfers spelen per hole tegen elkaar. Per hole kan gewonnen, verloren of gelijkgespeeld worden. De golfer die de meeste holes heeft gewonnen wint de wedstrijd.

Mulligan

Als je geen echte wedstrijd speelt kan je in overleg met je flight afspreken dat je een foute slag zonder straf opnieuw mag slaan. Je nieuwe bal wordt een Mulligan genoemd.

Out of bounds

Out of bounds: buiten de baan. Jammer dan je hebt je bal buiten de baan geslagen! Opnieuw slaan van af dezelfde plek en .. je krijgt een strafslag.

Pitch

Speciale slagtechniek waarbij geprobeerd wordt de bal over een afstand van 30 tot 60 meter zo dicht mogelijk bij de hole te slaan.

Pitchfork

Een metalen vorkje met twee tanden waar je pitchmarks mee kunt repareren. (Verplicht bij je hebben.)

Pitchmark

De put die je bal maakt in de green. Deze put repareer je altijd met je pitchfork voordat je de green verlaat.

Plaatsen

De bal op voorgeschreven wijze neerleggen.

Professional of Pro

De golfleraar

Putter

Een speciale club speciaal gemaakt voor de laatste slag op de green waarmee je de bal in de hole (het gaatje) slaat

Putting green

De oefenplaats waar je het putten kan oefenen

Qualifying card

Een scorecard waarvan je van te voren hebt gezegd dat je hem inlevert voor de handicap bepaling.

Rough

Het stuk van een hole dat niet de tee, green of fairway is. De rough is altijd minder laag gemaaid dan de fairway

Scorecard

Op de scorecard zet je achter het holenummer het aantal slagen (ook je strafslagen) dat je nodig hebt gehad om de hole helemaal uit te spelen. Als regel noteer je niet je eigen slagen maar die van je medespeler.

Shaft

De steel van de golfclub

Stableford punten

Als je je aantal slagen hebt genoteerd kan je berekenen hoeveel stableford punten je hebt gespeeld. Deze stablefordpunten worden gebruikt om je golf handicap te berekenen.

Strafslag

De golfregels zijn heel streng! Je kunt een of meer strafslagen krijgen. Hoeveel strafslagen je krijgt hangt af van wat er precies gebeurd is. Strafslagen zijn niet erg! Ze horen gewoon bij golf en iedereen krijgt ze. De kunst is natuurlijk om geen strafslagen op te lopen!

Stroke play (stroke play wedstrijd)

Bij een strokeplay wedstrijd wordt het aantal slagen geteld dat een golfer nodig heeft om de hele baan te spelen. De golfer met de minste slagen is de winnaar.

Swing of golfswing

De beweging die je maakt als je je golfclub naar achteren en vervolgens naar voren beweegt om de bal te slaan.

Tee

Het stokje waar je je bal op plaatst als je afslaat.

Tee time

De tijd waarop je afslaat op hole 1. Deze tijd krijg je door van de caddiemaster. Je zorgt ervoor dat je altijd 10 minuten voor je tee time klaar staat bij hole 1.

Vlag

Op iedere green staat een vlag. Op de plek van de vlag moet de bal in het gaatje komen.

Waterhindernis

Een sloot, rivier of vijver op de golfbaan

Wedges

Speciale ijzers om hoog en minder ver te slaan

 

 

 

GolfbaanDemoKromme Rijn
  • Locatie

   Sportlaan 6
   3981 HP Bunnik

   Tel: 030 - 6562051
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   KvK: 59681586

   Volg ons

    

  • Hoofdsponsor

   Logo vierkant Ekris BMW en MINI

Login lid mobiel