Header foto golfclub

Ready Golf, wat betekent dat?

foto1003

Ready Golf is bedacht met het oog op de doorstroming in de golfbaan. De regels van Ready Golf stimuleren je om in vlot tempo door de baan te gaan en ‘slow’ spel te voorkomen. Dit betekent niet dat je je moet haasten, maar wel dat je je bewust bent van een aantal aspecten die invloed hebben op je speeltempo en dat je rekening houdt met andere golfers in de flights voor en achter je. Juist door Ready Golf toe te passen heb je nog voldoende tijd om een slag zorgvuldig voor te bereiden.

Ieder golfer weet vaak wel waarom de flight die voor hem of haar loopt, niet opschiet. Maar weet je ook wat je zelf kunt doen om vlot door de baan te lopen? Maak je misschien te veel oefenswings of zet je je golftas niet handig neer?  Hieronder volgen de belangrijkste tips:

Ready Golf tips:

 • Start van de kleur tee die het beste bij je spelniveau past. Dit verhoogt het spelplezier en bevordert de doorstroming. Hierbij een indicatie:
 • - Oranje: bij een slagafstand tot 125 meter;
  - Rood: bij een slagafstand tussen 125-160 meter;
  - Blauw: bij een slagafstand tussen 160-190 meter;
  - Geel: bij een slagafstand tussen 190-225 meter;
  - Wit: bij een slagafstand vanaf 225 meter.
 • Je hoeft in een flight niet steeds bij elkaar te blijven. Loop richting je eigen bal en let alvast op hoe de hole loopt, op windrichting, op hindernissen e.d., zodat je al helemaal klaar bent om te spelen zodra je aan de beurt bent. Zo kan er snel na elkaar worden geslagen.
 • In de volgende gevallen mag je ‘voor je beurt’ slaan als dat veilig kan:
  - Als jouw medespeler die ‘de eer heeft’ bij de afslagplaats moet wachten op de flight vóór jullie en jij wél alvast veilig kunt afslaan;
  - Als je eerder klaar bent om te slaan dan een medespeler:
  * bijvoorbeeld als een medespeler de bunker nog moet aanharken;
  * bijvoorbeeld als je medespeler bij een lastige slag nog opties moet afwegen:
  - Als je bal na een putt al vlakbij de hole ligt en je hem meteen kan uitholen.
 • Je mag maximaal 3 minuten zoeken naar een bal. Daarna is de bal ‘verloren’, ook als je hem alsnog vindt. In de meeste gevallen is het beter om eerst je eigen bal te slaan en daarna een ander te helpen met zoeken; de ander kan in de tussentijd de bal zelf al gevonden hebben.
 • Zorg ervoor dat je de aansluiting houdt met de flight vóór je. Lukt dat niet, laat dan de wachtende flight achter je voorgaan.
 • Laat snellere flights op een efficiënte manier door: sla met jouw flight af, laat de snellere flight afslaan en doorspelen en volg daarna met jouw eigen flight. En geef de snellere flight zodra dat kan een seintje dat je ze voor laat gaan.
 • Leer jezelf een korte pre-shot-routine aan (staan, oefenswing, slaan). Doe niet langer dan 40 seconden over je routine en je slag.
 • Speel een provisionele bal als de bal verloren of buiten de baan zou kunnen zijn. Je hoeft in dat geval dan niet helemaal terug te lopen.
 • Als je de green nadert, zet je tas/trolley dan in de looprichting naar de volgende hole, zodanig dat de volgende flight alvast kan slaan zonder daarvan hinder te ondervinden.
 • Maak de green meteen vrij nadat is uitgeholed en noteer de scores bij de volgende tee.
 • Kijk goed mee als anderen slaan, dat scheelt zoektijd.

Ready Golf: let op bij matchplay

Bij strokeplay en stableford wordt aanbevolen dat je voor je beurt speelt als dit het tempo bevordert en als het veilig kan. Als je bij deze speelvormen voor je beurt speelt, volgt er geen straf.

Bij matchplay gelden andere regels. Hier is de regel: als je tegenstander voor zijn beurt speelt, mag je eisen dat de slag opnieuw wordt gedaan.

Op golf.nl kan je een filmpje bekijken met Ready Golf-tips.

 

Regels & Etiquette

 

beknopte regels

De REHC (Regel-, Etiquette-, Handicapcommissie) vraagt je aandacht voor  wat punten omtrent de etiquette in de baan. Deze gedragsregels gaan niet alleen over de veiligheid, maar helpen ook om de baan in goede conditie te houden.

Dus:

 • De bunker alleen vanaf de lage kant binnen gaan en verlaten (stap je van de hoge kant in dan gaat de rand kapot. Oók als je denkt dat je wel lenig bent en het even doet…)
 • De bunker aanharken en de hark terugleggen op de staander (dit voorkomt ergernis voor een volgende speler, en houdt daarnaast het zand los)
 • Niet tussen de bunker en de green doorlopen, zeker niet met een trolley (dit wordt anders een kaal olifanten-paadje)
 • Uw pitchmark en die van anderen op de green repareren (als de pitchmark snel gerepareerd wordt kan het gras zich nog herstellen, anders wordt dit een kale plek)
 • Uitgeslagen plaggen terugplaatsen (als deze snel worden teruggeplaatst kan het gras zich nog herstellen)
 • Houd met je trolley ruime afstand van de green en de voorgreen (dit voorkomt beschadiging van het gras waar vandaan we chippen en putten)
 • Speel vanaf de tee die bij je past. Iedereen mag vanaf iedere kleur tee spelen en golf is het leukst als de holes uitdagend en realistisch zijn. De NGF adviseert, ongeacht geslacht en/of handicap van de speler, de tee te kiezen afhankelijk van de lengte van jouw afslag: tot 125 meter oranje; van 125 tot 160 meter rood; van 160 tot 190 meter blauw; van 190 tot 225 meter geel en langer dan 225 meter wit. Maar het kan ook juist gezellig zijn om met de hele flight van dezelfde tee te spelen. (meer info vind je hier).

Tijdelijke plaatselijke regel

Tijdelijke plaatselijke regel

De rode hindernis op hole 6/15 links van het pad is aan één zijde gemarkeerd en loopt door tot in het oneindige.

Het door een verplaatsbare afrastering gemarkeerde gebied voor grazende schapen (met of zonder schapen binnen de afrastering), is een verboden speelzone die moet worden behandeld als een abnormale baanomstandigheid. Als bekend of praktisch zeker is dat de bal in dit gebied ligt, moet de speler dit gebied ontwijken volgens Regel 16.1f. Straf voor het spelen van een verkeerde plaats in overtreding van deze Plaatselijke Regel: algemene straf volgens Regel 14.7a.

Tractor- of rupsbandspoor

Een bal die in het Algemeen Gebied in een tractor- of rupsbandspoor terecht komt, mag zonder straf worden opgenomen, schoongemaakt en gedropt in een dropzone van één stoklengte. Het Referentiepunt ligt direct naast het spoor, zo dicht mogelijk bij de plek waar de bal lag, maar niet dichter bij de hole. Het tractor- of rupsbandspoor is geen GUR.

Indien “Plaatsen”

Een bal die op een kort gemaaid gedeelte in de baan ligt, mag zonder straf worden opgenomen en schoongemaakt. De speler moet de ligplaats van de bal merken voor hij hem opneemt. De speler moet de opgenomen bal plaatsen binnen één (1) kaartlengte (15 cm) van de oorspronkelijke ligplaats en niet dichter bij de hole, op een plek die in het algemene gebied is.

Elders in het algemene gebied mag de bal zonder straf worden opgenomen en schoongemaakt. De speler moet de bal merken voor hij hem opneemt. De speler moet de bal op de oorspronkelijke plek terugplaatsen.

Update 25 oktober 2023

 

Regel-, Etiquette- Handicapcommissie

"PLAY THE BALL AS IT LIES, PLAY THE COURSE AS YOU FIND IT,

AND IF YOU CANNOT DO EITHER,

DO WHAT IS FAIR. BUT TO DO WHAT IS FAIR,

YOU NEED TO KNOW THE RULES OF GOLF"

 

beeldgolf

 

 

GolfbaanDemoKromme Rijn
  • Locatie

   Sportlaan 6
   3981 HP Bunnik

   Tel: 030 - 6562051
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   KvK: 59681586

   Volg ons

    

  • Hoofdsponsor

   Logo vierkant Ekris BMW en MINI